Stöd och omsorg - Ansökan och anmälan om stöd/omsorgsboende samt hjälp i hemmet/boendestöd
Den här tjänsten kräver inloggningSärskilt boende erbjuder ett eget hem med stöd, service och omvårdnad efter den enskildes behov. Personlig…
Särskilt boende erbjuder ett eget hem med stöd, service och omvårdnad efter den enskildes behov. Personlig omvårdnad omfattar hjälp med måltider, hygien, klädsel och olika aktiviteter.
Du som har ett omfattande och varaktigt behov av hjälp, som inte kan tillgodoses av hemtjänst, kan få särskilt boende. För att få ett särskilt boende behövs ett biståndsbeslut från socialtjänsten. Detta sker genom en biståndshandläggare.
Socialförvaltningens boendesamordnare fördelar kontinuerligt lägenheter på äldreboenderna allt eftersom det blir lediga lägenheter. Fördelningen utgår ifrån vem som för dagen har det största behovet. Det är alltså det aktuella omsorgsbehovet, inte vem som väntat längst som avgör vem som erbjuds ledig lägenhet. På vård- och omsorgsboende bor du i egen lägenhet som möbleras med egna möbler, det tecknas eget hyreskontrakt.
På vård- och omsorgsboenden finns professionerna undersköterskor, enhetschefer, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter samlade.
Samtliga boenden i kommunen arbetar utefter äldreomsorgens nationella värdegrund.
Maten som serveras i centrala Kiruna kommer från jägarköket. I Vittangi är det Ängsgårdens kök maten kommer ifrån och i Karesuando är det Åtta årstiderskök som gör maten.
Här kan du även ansöka om hjälp med det du inte klarar av att utföra själv.
Om du på grund av sjukdom, funktionsvariation eller åldersrelaterade förändringar inte längre klarar din dagliga livsföring, kan du ansöka om hjälp med det du inte klarar av att utföra själv. Hemhjälp syftar till att underlätta din vardag i din egen bostad och bidra till ökad trygghet och kvarboende. Hjälpen ska stärka din möjlighet att leva under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra.
För att ansöka om insatser kontaktar du biståndshandläggaren via denna e-tjänst. Utifrån din ansökan utreder och beslutar sedan biståndshandläggaren om vilka insatser du kan beviljas. Målet med insatserna är att tillgodose ditt hjälpbehov utifrån skälig levnadsnivå så att du kan hantera din vardag.
Insatserna kan omfatta:
- Hemtjänst (ex. personlig omvårdnad, tillsynsbesök, hjälp med att äta och dricka, ledsagning/utevistelse)
- Trygghetslarm
- Kameratillsyn (nattetid)
- Matdistribution
- Städ och eller tvätt
- Inköp
- Personligt stöd för att avlasta anhörig som vårdar eller stödjer den enskilde: avlösning i hemmet, växelvård
- Dagverksamhet för personer med demenssjukdom
- Korttidsvistelse vid tillfälligt behov
- Särskilt boende
Information om boendestöd
Boendestöd är avsett för personer med psykiska funktionsnedsättningar från 18 år och äldre. Nationell psykiatrisamordning definierar begreppet ” En person har ett psykiskt funktionshinder om hon eller han har väsentliga svårigheter med att utföra aktiviteter självständigt på viktiga livsområden, och om dessa begränsningar har funnits eller kan antas komma att bestå, under en längre tid. Svårigheterna skall vara en konsekvens av psykisk störning ” (SOU 20:6 :100 s. 325”)
Biståndet ska vara baserat på den enskilde individens behov och utformas så att det bidrar till att frigöra individens egna resurser. Målet är att den enskilde ska få möjlighet till ett självständigt liv, oavsett de begränsningar som funktionsnedsättningen innebär.
Boendestödsinsatserna kan då möjliggöra ett motivationsarbete. Boendestöd kan vid behov kombineras med andra hemtjänstinsatser.
Utredning
Efter det att biståndshandläggare tagit emot din ansökan kontaktar denne dig via telefon och bokar in ett hembesök. Biståndshandläggarens uppgift är att ta reda på vilket behov av stöd och hjälp du har, för att sen kunna besluta om vilket stöd du har rätt att få.
Beslut
Du får alltid ett skriftligt beslut på din ansökan. Får du avslag på din ansökan har du rätt att överklaga. Lämna in ett skriftligt överklagande till den biståndshandläggare som fattat beslutet, senast tre veckor efter att du fått ditt beslut. Biståndshandläggaren bedömer om det finns skäl att ändra beslutet. Om du inte får beslutet ändrat på det sätt du begärt, ska kommunen vidarebefordra din överklagan till Förvaltningsrätten. Då prövar rätten ärendet och fattar ett beslut.
Avgift
Avgiften beräknas på utförd tid varje månad, hos dig som har beslut om insatser för hemtjänst. Kiruna kommun debiterar avgifterna i efterskott. Det innebär att insatserna du får utförda i januari kommer att debiteras i februari. Avgiften för hjälp i hemmet tas ut enligt kommunens fastlagda omsorgstaxa.
Frågor om e-tjänsten
Socialförvaltningenutredningsenheten@kiruna.se
098075656
kiruna.se/stod--omsorg/boende-sarskilda-och-korttidsvistelse/vard--och-omsorgsboende.html
Du kommer att gå igenom följande steg:
- Kontakt och personuppgifter
- Information om ansökan
- Förhandsgranska
- Signera och skicka in